10. lip 2012.

Vladarstva u znaku Ovna

Ovan je prvi, vatreni znak, početak akcije, bujanja, rađanje, izlazak prema vanjskom svijetu sjemena koje je klijalo, to je vidljivi rezultat i teško šta ovdje može ostati potisnuto, nevidljivo i neiskazano.                     
Stepeni Ovna
Vladar Ovna je Mars, koji je ujedno i vladar I dekanata (lica), tako da se na ovim stepenima  priroda Marsa ispoljava u njegovom nepatvorenom, sirovom obliku, oštro, britko i nezaustavljivo. Isto tako, planete koje se nađu na ovom putu, natalne, tranzitne ili progresivne, imaće ulogu da preuzmu inicijativu i pokrenu stvari koje trebaju oživotvorenje. Ovo su općenito početni stepeni zodijačkog kruga i ono što se nadje na ovim stepenima nosi simboliku ranog, proljetnog, prvog, uranjenog, brzog, dječačkog, mladog, naivnog, kratkog, onoga čemu je potrebna zrelost, rast. Ovdje se planete ispoljavaju kroz dinamičku akciju i tu je prisutan nedostatak diplomatije i takta, smisla za kompromis i zajedništvo, zbog naglašeneog individualizma i borbenosti kroz koju se teži ka vođstvu, izbijanju u prvi plan. 

Sunce ima egzaltaciju u Ovnu i njemu pripada vladarstvo nad II dekanatom. Ovi stepeni daju jaku samosvijest i ambiciju, potencijal za uspjeh ukoliko se energija pravilno usmjeri. Ovdje je prisutna velika stvaralačka snaga. 

III dekanat je pod uticajem Venere, ovi stepeni su nešto "šarmantniji", umjereniji, tu je prisutna lijenost i usporavanje netipično za Ovna, pa i nedostatak ambicije, dok frekvencija Venere stavlja u prvi plan usklađivanje međuljudskih odnosa, ljepotu i plodnost, čulna uživanja, novac i imovinu.  Pitanja Ovna počinju frekvencijom Marsa a završavaju Venerom, koja svojom mudrošću utišava dinamičku energiju Marsa.  Na ovim stepenima se kuje mir pa je ova dekada Ovna dosta "uljudnija" i pravednija u odnosu na prethodne.

Dvanaestine
Dodatnu nijansu daju termini,  dvanaestine i monomorije. Kombinacija planeta koje imaju vladarstvo nad njima djeluje poput miješanja boja u slikarskoj paleti.  

Primjera radi, Venera u Ovnu na 2°19', je pod vlašću  Marsa, u  dekanatu Marsa, terminu Jupitera, dvanaestini Marsa i monomoriji Venere. Tako će u paleti boja najdominantniji biti Mars (malefik) sa malo Jupiterijanskog i nešto malo Venerijanske nijanse, koji će kao benefici dati nešto malo dobroga, no ipak će ovoj Veneri biti oduzeto dosta od njene prirodne mekoće, pa će više biti više impulsivna, direktna i naivna nego što će biti mudra, taktična i snalažljiva.

Venera je  u terminu Jupitera, za koji se kaže a ne obećava sretan brak (Firmik);
  

Opšti kapacitet sreće u natalnoj karti i periodi života posmatraju se kroz vladare tripliciteta svjetala (Sunca za dnevno rođenje i Mjeseca za noćno). Za vatreni  trigon  (Ovan, Lav, Strijelac) to su: Sunce,Jupiter, Saturn -participirajući, s tim da kod noćnog rođenja Jupiter postaje prvi vladar tripliciteta a Sunce drugi.

Za dnevno rođenje, planeta u Ovnu biće u prvom periodu pod vladarstvom Sunca kao triplicitetnog vladara,  pa osim gore navedenog, treba razmotriti postavku Sunca u natalnoj karti, zatim Jupitera i na kraju Saturna. Za te periode uzima se okvirno 30-ak godina, odnosno prvi vladar tripliciteta za period mladosti, drugi za srednje godine i treći za starost.

Planetarni termini 
(preuzeto iz teksta "Planetarni termini" Igora Ognjenovića)

Egipatski termini

  •  -0-6° - Termini Jupitera 
- Jupiterovi stepeni su umjereni, izdržljivi, bogati sjemenom i dobroćudni (Valens) 
- Ovi termini se zovu "Kočija". Kad se u njima nađe ascendent, ti ljudi će biti vrlo pokretljivi i postići će najveće stvari nakon skromnog početka. Neki će od njih biti  uspješni i živjet će istovremeno  u dva grada. (Hermes).


  • 6-12° - Termini Venere
- Venerini stepeni su ljubazni, vješti, sjajni, ravni, čisti i puni boja. (Valens)
- Ovi stepeni se zovu "Kupidon". Oni uzrokuju prijateljstvo i zagrljaje istaknutih žena. (Hermes)


  • 13-20 - Termini Merkura
- Merkurovi stepeni su dvosmisleni, promjenjivi, razvijeni, nepomični, vjetroviti, puni tuče i gromova. Oni bacaju munje. (Valens).
- Ovi planetarni termini daju dobru ishranjenost, ljubav prema radu, slavu i dobru zaradu.(Hermes)

  • 21-25° - Termini Marsa
-  Marsovi stepeni donose uništenje, intenzivno su vrući, nestabilni zbog ljudske zlobe, nepromišljeni...(Valens)
- Ovi Marsovi termini se zovu "Uznemirenost". Oni uzrokuju neslogu, progonstvo, bježanje, osude, preljube, mržnju, te zatočenja i bolesti. (Hermes)


  • 26-30° - Termini Saturna
- Saturnovi termini su vrlo hladni, neplodni, zlobni i štetni. (Valens)
- Ovi Saturnovi termini se zovu "S dva lica". Oni daju nadzornike, službenike koji vrše korekcije te one koji su postavljeni iznad drugih ljudi. (Hermes)


1 komentar:

  1. Nije teško napraviti sopstvenu tabelu, u exelu recimo, a ne seckati tuđe

    OdgovoriIzbriši