20. lip 2012.

Retrogradnost - pogled prema unutra

Retrogradno kretanje Marsa
Retrogradno kretanje simbolički označava povratak unatrag, stvarajući unutar nas snažnu vezu sa prošlošću i teško raskidanje tih veza, i istovremeno vremensku neusklađenost sa ostatkom karte, što u krajnjem slučaju rezultira rastrzanošću, neodlučnošću i nedostatkom jasnog smjera, jer se osjećamo kao da se nalazimo na raskrsnici gdje su dva putokaza okrenuta u različitim smjerovima, pa je neminovna stagnacija ili osjećaj pogrešnog izbora, jer nam se može učiniti da je onaj drugi smjer bio bolji.  Retrogradnost često stvara potrebu za podrškom usljed neodlučnosti i kolebanja, odnosno osobama sa retrogradnim planetama je jako potrebna podrška i potpora u donošenju odluka i ostvarivanju ciljeva, posebno ako je vladar asc retrogradan ili se na uglovima horoskopa nalaze retrogradne planete.

Uslovljenost prošlošću nam često ne dozvoljava da zakoračimo naprijed, stvarajući potrebu ponavljanja i utvrđivanja gradiva. Retrogradnost i usporenost su srodni prirodi Saturna, ovakve planete donose učenje na iskustvu ali i kašnjenje i odlaganje, a kroz njih trebamo dobro da se zagledamo u sebe i izgradimo dovoljno samopouzdanja i jasno izrazimo svoje stavove, kako bi se oslobodili zarobljenosti u lavirintu svoje ličnosti. Često za nekoga znamo reći da se ponaša "nedefinisano",  to je slabost koja se razvija usljed retrogradnosti ili debilitacije planete jer ista nema dovoljno snage da slijedi pravac do kraja, već odustaje i mijenja mišljenje uvijek kada treba da pređe odlučujući dio puta. 

Ako su, na primjer, retrogradne planete prisutne u segmentu partnerskih odnosa, tu se mogu očekivati preokreti, osjećaj nedostatka podrške od partnera, vraćanje na staro od čega se pokušavalo pobjeći i pomirljivo prihvatanje situacije, zapinjanje uvijek na istim problemima, ali nedostatak energije da se problemi riješe. Tu se javlja i osjećaj stalnog privlačenja istog tipa partnera i ponavljanja situacija. Retrogradnost je srodna i kretanju mjesečevih čvorova, za koje se smatra da predstavljaju vezu sa prethodnom inkarnacijom, pa se ovakvo kretanje planeta često vezuje za iskustvo čiji korijeni datiraju iz tog života.

Retrogradni Mars prilično umanjuje agresivnost i hrabrost da se djeluje, stvarajući unutrašnju vatru koja se apsorbuje i ispoljava na psihološkom nivou, boreći se indirektno, zaobilaznim putem ili prerasta u pasivni vulkan, gnjev i nezadovoljstvo. 

Retrogradna Venera će stvoriti unutrašnju glad za ljubavlju i bićemo u očekivanju da primamo ljubav koju nismo u stanju da istovremeno dajemo i izrazimo prema drugima, što će dati stalno preispitivanje i prepreku da se stvori stabilan odnos. Ovo često otežava ulazak u brak, jer umjesto ljubavi na partnera projektujemo svoju sjenku i očekujemo da on iscijeli naše rane iz prošlosti, jer smo okrenuti u pravcu koji je na psihološkom nivou ostao nerazriješen. Retrogradna Venera u korijenu nosi problem nerazjašnjenih odnosa, ona je ostala nekim konopcem vezana za problem u prošlosti koji je vuče natrag i nosi mogućnost pogrešnog izbora partnera.

Retrogradnost nas okreće ka sebi, da slijedimo svoj individualni pravac izvan ustaljenih tokova, pa se često sa naglašenim retrogradnim planetama javlja neshvaćenost, različitost ili posebnost u okolini gdje se natus kreće, živi i radi. Recimo, retrogradna planeta u 7. kući daje specifičan odnos prema braku, pa osoba ne živi šablonski i sa svojim stavovima ili ponašanjem odudara od ustaljenih normi ili ih javno krši kako bi, svjesno ili nesvjesno, pokazala svoju osobnost po tom pitanju.

Nema komentara:

Objavi komentar