15. lip 2012.

Arhetipski kotač - Škorpija

Arhetipovi su energetski obrasci (simboli) utkani u podsvijest koji, izranjajući u svjesni dio bića, tvore našu materijalnu stvarnost, odnosno učestvuju u njenom kreiranju. Zodijački krug je jedan veliki energetski kotač u kome su sadržani svi aspekti našeg postojanja.

Prethodno Škorpiji, Vaga predstavlja potrebu za usklađivanjem i ravnotežom, donoseći iskustvo nadopunjavanja nedostajuće suprotnosti, ovdje je više nego igdje prisutan princip ogledala, kroz koji vidimo svijet onakvim kakvi smo mi sami.Vaga je dnevni, muški znak gdje je prisutan aktivni princip osvještavanja, ulaska u iskustvo, dok je Škorpija noćni, pasivni i ženski znak, gdje se uvlače i prerađuju prethodna iskustva, a zatim dolazi do procesa eliminacije i raspadanja, odnosno preobražaja. U arhetipskom kotaču, ovdje duša doseže najnižu tačku, najveće crnilo,  prije nego što dosegne višu svijest simboliziranu znakom Strijelca. Škorpija je simbol podzemlja, kriminala i pakla, međutim, ne treba zaboraviti da su to samo stanja svijesti i nešto što je prisutno unutar naše psiho-emotivne strukture a ne izvan nas. Ono što vidimo u drugima, imamo i sami, to je dio našeg elektromangetskog polja.

Škorpija je elektricitet - opasna i korisna energija, obuzdana i usmjerena vodena bujica. Na isti način se stvara elektricitet unutar nas, on ne dolazi spolja, već posredstvom našeg vodenog - osjećajnog, nagonskog i nesvjesnog dijela bića. Odatle potiče stvaralački ali i rušilački impuls koji se razvija tek pošto smo prethodno prošli iskustvo odnosa sa drugima.

U Škorpiji prestaje potreba za diplomatijom i kompromisom, a nastaje jedan ekstreman i isključiv ambijent, jer ovdje je Venera u izgonu, a Mjesec u padu pa nema uglađenosti i finoće, već potreba za suprostavljanjem i selekcijom.. Škorpija predstavlja pobunu i revolt. Škorpija je mutna rijeka puna virova i pritajene opasnosti, pa se ovdje spontano razvija strah od potonuća u bezdan i potreba za kontrolom.Zbog negacije osnovnih ženskih principa, Venere i Mjeseca, u Škorpiji je prisutna neumjerenost u pogledu osjećaja, oni su duboko povezani sa instinktivnim dijelom ličnosti i izvan su dometa racionalnog, prelijevajući se od ekstremne ljubavi (strasti) do ekstremne mržnje. 

Moderna astrologija  je Škorpiji dodijelila egzaltaciju Urana. U tarotu joj se može pripisati karta "smrt", koja simbolički predstavlja neophodnost promjene, oslobađanje od starih i štetnih navika, situacija i ljudi. Mi kroz arhetip vage, odnosno odnose sa drugima, kroz život nakupimo dosta otrova i nezadovoljstva, koje kroz eliminaciju, oprost i otpuštanje treba osloboditi kako bi učinili kvantni skok na hijerarhijskoj ljestvici svijesti (Strijelac), sjetimo se da energija treba slobodan tok. 

Škorpija je proces  odvajanja zlata kroz  sagorijevanje i pretvaranje u pepeo svega što je nečisto!


Upravo zbog neophodnosti promjene i potrebe za otpuštanjem, u  Škorpiji je prisutan strah od gubitka i opsesivno vezivanje za određeno stanje, nastojanje da se ono grčevito zadrži, ali kada se to jednom dogodi, nema povratka na staro, a strastvena čežnja prerasta u pasivnost, ravnodušnost i nezainteresovanost. Arhetipska simbolika transformacije i rušenja starog da bi se stvorio prostor za rast novog. Neko je to lijepo opisao kao djubrivo koje je neophodno za rast novog ploda - najljepše ruže izrastu iz djubriva koje predstavlja raspadnuti i eliminisani segment života.

Pogledamo li dekanate (lica) Škorpije, oni počinju vladavinom Marsa koji, za razliku od Ovna, gdje se energija uzdiže, ovdje ide prema unutra. Ovo je faza sazrijevanja sirove, mladalačke energije Marsa, gdje on prerasta u unutrašnju snagu i dobiva novu dimenziju, to je kundalini (seksualna) energija smještena u području sakralne čakre, nepovratno stanje preobražaja kada gusjenica postaje leptir. Dalje slijedi dekanat Sunca, koje predstavlja buđenje i  novi unutrašnji identitet, to je pronalazak svjetla u mračnoj škorpionskoj rupi, skidanje maske i otkrivanje novog jastva.  I na kraju, lice Venere - gdje se suočavamo sa ljepotom ruže koja raste iz raspadnute materije, poput porađanja novog života, gdje su pomiješani bol rađanja i sreća zbog  nastanka novog života. Tek kada smo u stanju  podnijeti krizu, bol i mrak, mi smo u stanju roditi se iznova i proći kapiju viših nivoa svijesti simboliziranu znakom Strijelca.

Škorpija je simbol prerađenog otpada koji je spreman za eliminaciju. Kada doživimo određena iskustva ona ostaju memorisana u nesvjesnom u vidu emocionalnih otisaka. Ukoliko se emocionalni sadržaji ne osvijeste, oni se počinju ponašati kao nesvjesni programi koji utiču na kreiranje daljih događaja, privlačeći slična iskustva. Kada su ti programi jaki, rezultat je strah, panika, nervoza, potreba za kontrolom, ne bi li se sadržaji što dublje potisnuli i kako ne bi izašli na površinu i ugledali svjetlo koje se upravo pronalazi kroz znak Strijelca.


Nema komentara:

Objavi komentar