18. stu 2013.

Prožimanje suprotnosti

Sila života počiva na uzajamnosti suprotstavljenih principa, svjetla i tame, Sunca i Saturna. Sunce je vitalna sila koja u svojoj prirodnoj opoziciji sa Saturnom baca svjetlo na smrt, dok Saturn baca tamu na život. Niti je život samo svjetlo, niti je smrt samo tama.  Ma koliko astrologija ova dva suprotna principa posmatrala kroz prizmu neprijateljstva, to je ipak prirodna neminovnost prema kojoj u svakom dobru postoji trunka zla i u svakom zlu  trunka dobra. Najveći mrak predstavlja tačku preokreta u kojoj se rađa svjetlo i svaka vrijednost prelazi u svoju suprotnost kada dosegne svoj maksimum. Sve što u sebi nosi život, istovremeno pokreće i izaziva destruktivnu silu smrti i razaranja. Takva je i sama priroda opozicije, gdje suprotstavljene planete nastoje da ponište uticaj one druge i povuku ih u svoju suprotnost nakon što postignu maksimalan učinak. Opozicija je sila spajanja i razdvajanja, ono što je spojeno opozicijom teži da bude razdvojeno.

Često se u narodu za nekoga kaže da je "kao krava koja da 20 litara mlijeka, a onda udari nogom i sve prospe", tako otprilike možemo opisati benefika koji je napadnut planetom u opoziciji, jer od onoga što daje biće mala korist i veliki dio će otići u vjetar. Kada planeta krene "u akciju", istovremeno se aktivira i ono što stoji naspram nje. Opozicija uvijek uključuje spoljne faktore - druge osobe ili okolnosti, koje utiču na razvoj situacije. Kako je u pitanju aspekt sedme kuće, ona  podrazumijeva društvenu dinamiku kroz koju se sugeriše odnos snaga. Veoma je važno sagledati koji uticaj se suprotstavlja određenoj osobi ili situaciji, čime vladaju planete u opoziciji i koliku snagu će ispoljiti. 

Opozicije i kvadrati predstavljaju neprohodne staze života  i ujedno najveći izvor borbe i iskustava kroz koja ćemo nastojati da ih učinimo prohodnim. Osoba sa opozicijama u natalnoj karti bit će svjesnija suprotne strane  i bit će kolebljiva po pitanju odnosa, jer će često zauzimati oprečne stavove i prelaziti iz jedne krajnosti u drugu. Ovo je posebno naglašeno ako su u opoziciju uključene unutrašnje planete, dok se  veoma teško prevazilazi opozicija Mjeseca i Merkura, s obzirom da ove planete vladaju najranijom životnom dobi, kada se se formiraju temelji naše ličnosti.  Mjesec predstavlja intrapersonalnu inteligenciju, sposobnost da zavirimo u sebe i razumijemo sebe, svoje osjećaje, dok Merkur označava verbalnu inteligenciju, sposobnost izražavanja riječima. Kada su ova dva principa u oprečnom aspektu, onda postoji unutrašnja podijeljenost, pa su razum i emocije dvije krajnosti koje je teško uskladiti, jedno kaže "da", drugo "ne". Riječ opozicija potiče od latinske riječi "oppositio" što znači protivljenje, suprotstavljanje. Ovaj aspekt je prisutan i u političkom svijetu, gdje predstavlja silu koja nastoji srušiti vladajuću stranu,  ali i u astrološkom smislu je ovo rušilački aspekt u kome suprotstavljene planete djeluju jedna na drugu pronalazeći slabe tačke odnosa i rušeći jedna drugu.  Što je slabija snaga planete, to je isprekidanost i nedostatak kontinuiteta jače izražena. Da bi opstala "na vlasti", ona mora biti snažna, u sjedištu ili uz podršku benefika ili dobru dispoziciju.  Međutim, aspekt preko uzajamne recepcije već govori o uzvraćanju vrline i spremnosti na saradnju, pa je tu moguće kroz vještinu diplomatije prevazići njegovo negativno ispoljavanje, mada opozicija zauvijek ostaje aspekt protivljenja. Aspekti predstavljaju izlaznu energiju osobe koja je predstavljena određenom planetom, a kada je u pitanju opozicija onda se izlaz najčešće nalazi u rušenju strukture, pa se tu često gradi i ruši, i iznova gradi. Opozicija ne dopušta bliskost, s njom je uvijek prisutna distanca - prostorna, duhovna ili vremenska. Toga su najviše svjesni oni koji su imali iskustvo sa osobama koje imaju Veneru u opoziciji sa Saturnom, jer Saturn po svojoj prirodi udaljava i ubija bliskost, posebno  kada se nađe u opoziciji koja mu je jako srodna po karakteru. Dok Sunce baca svjetlost na sve što aspektuje, dotle Saturn baca sjenu. Ali, kada Sunce prži, mi sami tražimo sjenu da se sklonimo, jer je činjenica da ništa nije samo dobro niti samo loše. 

Priroda opozicije je takođe srodna i planeti u izgonu, jer je ona  u  opoziciji sa svojim sjedištem i predstavlja učenje kroz suprotnosti, iskustva i situacije obrnute od očekivanih i suprotne esencijalnoj prirodi planete. Ona predstavlja izvor preokreta i situacije u kojima radi protiv onoga što predstavlja, a ako je to vladar ascendenta, onda osoba radi protivno svojim interesima, gdje često mijenja pravac ponašanja i  nije u stanju slijediti jasan cilj. Kada je neka osoba predstavljena planetom  u izgonu, onda imamo osobu koja ima određene mane i nedostatke, ako je u pitanju benefik, onda je osoba općenito dobronamjerna ali nije u stanju da ispolji svoje pozitivne strane, jer u situacijama koje zahtijevaju kompromis ili mudrost  pretegne ono nestabilno u njoj, pokažu se njene lošije strane ili ego/sujeta preuzmu ulogu vodiča. Na primjer, Venera u Ovnu je užasno netaktična i netolerantna u odnosima, i uprkos svojoj benefičnoj prirodi i esencijalnoj ulozi da kroz diplomatiju i šarm rješava sukobe, ova Venera će pokupiti svoje krpice i otići ako nije kako ona želi, nalazeći jedini izlaz u prekidu komunikacije, iako je tu prisutna i doza ucjenjivačkog i želja za izazivanjem osjećaja krivnje i patnje u suprotnoj strani, ona jednostavno igra na tu ratničku kartu pobjednika i poraženog.  Ako nam je kojim slučajem takva Venera vladar polja braka, onda ne možemo očekivati baš zrelog i stabilnog partnera u smislu da ćemo rješavati bezbolno sukobe i situacije koje zahtijevaju taktičnost i strpljenje. Čak će takva Venera kroz tu Ovnovsku, ratničku crtu uvijek nositi dozu napetosti i pronalaziti razloge za sukobe i onda kada ih nema. S druge strane, Venera u Škorpiji će biti izložena unutrašnjim razdiranjima između crnog i bijelog, između ljubavi i mržnje, Škorpija je  znak krajnosti, jer predstavlja granicu između života i smrti, zato sve što se nađe u ovom znaku mora proći iskustvo kriza i umiranja. Kroz takvu surovost Venera  potpuno ogrubljuje i gubi svoju mekoću.

Planeta u znaku suprotnog polariteta će takođe na izvjestan način biti frustrirana, jer je narušena prirodna ravnoteža i sve se to odražava na cjelokupan život i ponašanje osobe. Muška, potentna energija je oduvijek bila usmjerena na zaštitu teritorije, čuvanje i opskrbu plemena, dok je žena smatrana slabijim polom. Sama činjenica da se jedna superiorna planeta nalazi u nečemu "slabijem", govori o određenom nedostatku, isto tako, ženska planeta u muškom znaku preuzima neke grublje crte i nije tako nježna, meka i pasivna. Ženski polaritet je u istočnjačkoj filozofiji opisan kroz pojam yin-energije, recimo kao što je yin-drvo, to je nisko rastinje i trava, ali ono se savija, prilagođava i preživljava u svim mogućim uslovima, dok visoko drveće puca i pada, ono opstaje. Tako, ženska energija nije uopšte slaba, ona samo nije dominantna, ali je veoma postojana i žilava. U tom smislu, kada žena ima Mjesec u Ovnu, ona je lišena te žilavosti i podatnosti, u korist dominacije, vođstva, nestrpljivosti i sl. Ili, Venera u Ovnu koja se začas slomi u svojoj strasti i zanosu, dok jedna Venera u Biku tiho i uporno opstaje u svom miru. Muškarac koji ima Sunce i Mars u ženskim znacima (Ribe i Bik), a ženske planete, Veneru i Mjesec u muškim (Ovan i Blizanci), neće imati neke inicijative i prije će tražiti ženu vođu, a on je taj koji slijedi. Žena je u nekoj dominantnijoj poziciji i on se pored nje može osjećati frustrirano, inferiorno a i ona takođe, može osjećati da nema baš neki čvrst oslonac u njemu. Ovo je često slika muškarca koji se ne osjeća kao "gazda" u svojoj kući. Priroda uvijek nastoji da zadovolji princip polarizacije, pa tako ženstveni muškarci pronalaze muževne žene i obrntuo, ili se s vremenom izbalansira taj odnos gdje jedno uvijek biva pasivni/trpni glagol.

Nema komentara:

Objavi komentar