31. ožu 2013.

Korespondencije Venere

Sandro Boticcelli, Rođenje Venere, 1482.
U grčkoj mitologiji Venera je prikazana kao Afrodita (boginja ljubavi) i njena osnovna uloga jeste da izaziva ljubav,  ona ne smije da se bavi nikakvim ručnim radom jer su joj suđaje dodijelile isključivo ulogu izazivanja ljubavi. Iako je udata za hromog i neuglednog kovača Hefajsta, ona istinsku strast dijeli sa Aresom (Marsom) sa kojim biva uhvaćena u preljubi pomoću bronzane mreže koju je skovao Hefajst nakon što mu je Helije (Sunce) obznanio da ga Afrodita vara.

Međutim, iako veoma lijepa i privlačna, Afrodita je zapravo boginja smrti u životu, nazvana je Melajnida (crna), Skotija (tamna), Androfon (umoriteljka muškaraca), a po Plutarhu čak i Epitimbrija (grobarka). 

U Mističnoj kabali, Dion Fortune za Veneru kaže da je spolja solarna a iznutra korozivna, za razliku od Marsa koji je spolja korozivan a iznutra solaran, što zapravo govori da su stvari bazirane na Veneri  spolja privlačne a iznutra razorne i štetne.  

Alhemičari su Veneri dodijelili bakar, koji, prema Bazilu Valentinu, sadrži višak nefiksirane sile Sunca, slično drvetu koje ima suviše smole. Simbol Venere sadrži krug (Sunce) i krst (materija), a kako Sunce simbolizira naš duh, i srce, Venera je spolja solarna, duhovna, srčana ali  pod uticajem čulnih kvaliteta migrira kroz elementarna stanja, ona inertno teži prema zemlji i duhovno dovodi u tjelesno. Bakar (Venera) je neophodan za stvaranje hemoglobina iz željeza (Mars) kao i pigmentacije kose i kože, i njegov nedostatak dovodi do anemije, visokog pritiska, aritmije, neplodnosti, opadanja i depigmentacije kose, dok povišena koncentracija bakra u organizmu pogoduje napredovanju kancera i metastaza sekundarnih tumora koji rezultiraju smrću, te tako bakar (Venera) postaje tihi saučesnik u ubistvu. 

Venera i Mars su mitološki par ljubavnika, koji  na našem tjelesnom nivou stalno razmjenjuju svoje impulse  i njihove natalne predispozicije su fizički generisane kroz sam krvotok koji nas održava u životu. Prostim riječnikom rečeno, privlačnost između dvije osobe suprotnog pola jeste hemijska reakcija između dva krvotoka, dok na suptilnijem nivou, kroz poziciju svjetala govorimo o duhovnoj srodnosti. U biti, nema uspješnog odnosa bez uzajamnog kontakta svjetala, ali isto tako, nema fizičke hemije bez kontakta Venere i Marsa. Ali, kroz sedmo polje možemo vidjeti koji je primarni faktor privlačnosti, ako osoba ima Sunce za vladara sedmog polja, onda će duhovna spona sa partnerom biti važnija od fizičke. Često možemo vidjeti da bračni partneri nemaju uzajaman odnos između Venere i Marsa, ali ipak dobro funkcionišu i traju. U slučaju kada se brak formira na temelju fizičke strasti, isti gubi svoju svrhu kada strasti uminu. Prema Mističnoj kabali, kada uticaj Venere stigne do sefire Malkut (zemlja), ona se mora povući i predati svoje žezlo Cereri, jer je dijete, a ne ljubav, ono što drži kuću na okupu. Ovo je ujedno i odgovor na pitanje zašto brak "ubija" ljubav i strast. Iako se Venera smatra prirodnim vladarem braka, ona to ipak nije, jer zapravo ta uloga pripada Mjesecu koji je kosignifikator sedmog polja, dok Venera postaje sekundarna. Tako se predbračna i bračna veza počinju razlikovati kao nebo i zemlja i partnerstvo prožima sasvim drugačija vrsta energije jer se težište prebacuje na Mjesec. Neki muškarci teško prihvataju ulogu žene kao domaćice i majke, jer imaju neharmoničan odnos između Venere i Mjeseca i taj unutrašnji sukob nastoje riješiti uključivanjem treće osobe, dok će žena sa ovakvim aspektom između Venere i Mjeseca teško odlučiti da uđe u brak i preuzme majčinsku ulogu, a i kada se to desi stalno će osjećati unutrašnji nesklad i nezadovoljstvo, te osjećaj neispunjenosti u domaćoj atmosferi. 

Venera predstavlja nagon za primanjem zadovoljstva primarno kroz odnose sa drugima, sekundarno kroz opšti osjećaj zadovoljstva koji se u tijelu emituje putem  serotonina  (hormona sreće), čiji nedostatak prouzrokuje depresiju. Njena zadovoljstva nisu bazirana isključivo na seksualnim iskustvima, već na svemu što donosi ugodnost -  uživanje u hrani, slatkišima ili razmjena nježnosti i slatkih riječi sa partnerom, do kupovine željenog automobila ili odlaska na odmor u omiljeno ljetovalište. Međutim, ukoliko je Venera neharmonična, bez dostojanstva ili napadnuta malefikom, mi nećemo registrovati potrebni nivo zadovoljstva i uvijek će nešto nedostajati da bismo se osjetili potpuno ispunjenim. Mjesec prenosi impulse svih neurotransmitera, te kao najbrže tijelo uzrokuje i česte promjene subjektivnih raspoloženja, posebno žene su sklone da dnevno promijene masu različitih raspoloženja i tako postaju nejasne partneru. Hormoni su čudo u organizmu, pa osjećaj emocionalnog nezadovoljstva možemo registrovati kao potrebu za hranom, često ćemo posegnuti za bjesomučnom kupovinom kako bismo obezbijedili sebi koliko-toliko zadovoljstva i sreće.  Nedostatak serotonina se uspješno tretira svjetlom - izlaganjem suncu, dok općenito, boravak u tamnim prostorijama izaziva depresivna stanja i treba ga izbjegavati.

Venera u slabom dostojanstvu će svoj solarni duh teško uzemljiti u tjelesnom, materijalno održivom konceptu, pa će je njena početna zaljubljenost i entuzijazam pretvoriti u beskućnika i vječnog putnika bez pravca i cilja. Venera u izgonu je stranac u svom tijelu, duh koji ne može da se prizemlji i krene ka jasnoj ideji i realizaciji iste, jer se ona ne snalazi u "silasku" i promjeni faze, uvijek se drži početnog kursa i osjeća da vrijedi jedino kada zavodi. Venera u zemlji je veoma tjelesna, i jedna Venera u Biku će najlakše ispoljiti svoju tjelesnu prirodu i čulne kvalitete, te veoma lako sinhronizovati i pojednostaviti odnos sa suprotnim polom, ali može uslijediti nedostatak duhovnih kvaliteta što vodi ka procesu razaranja. Venera u Djevici je u znaku svog pada, te nije nagonski orijentisana prema tjelesnom,  jer zbog dvotjelesnog karaktera Djevice koja spaja ljudski lik sa andjeoskim krilima, ona ima potrebu da preraste ljudske (tjelesne) slabosti i stoga ne ispušta "ribaću četku" iz ruku i nastoji da svaku emociju ili strast izriba i pročisti i izvede iz tjelesnog na mentalni nivo. Ona čak može osjetiti da je tjelesne strasti onečišćuju i negativno utiču na njen mentalni sklop sve dok ih ne uništi analiziranjem i rastavljanjem na proste faktore i dovede u fazu potpune čistoće, tako ubija strast i postaje dosadna partneru. Venera u Jarcu će, najsnažnije od svih, težiti ka uzemljenju i sigurnosti. Međutim, kako znak Jarca koresponidira sa tarot kartom "đavo" koji prikazuje ljubavnike vezane lancima, tako Venera u Jarcu može implicirati neku vrstu opsjednutosti, zavisničkog odnosa u kome nas drže nesvjesni, inferiorni aspekti naše ličnosti kojima ne možemo da se odupremo. Jarac se najčešće smatra požudnom i nečistom životinjom i Venera u ovom znaku će nesvjesno akumulirati dosta nečistoće što će znatno otežati njen duh i dovoditi do pričišćavajućih kriza.  

 Veneri pripadaju četiri sedmice tarot špila, i to:
- sedmica štapova koja se ogleda na duhovnom nivou (vatra) - "srdačnost"
- sedmica mačeva koja se očituje na astralnom nivou (vazduh) - "nestabilan trud"
- sedmica pehara na mentalnom nivou (voda) - "iluzoran uspjeh" 
- sedmica diskova na fizičkoj ravni (zemlja) - "neispunjeni uspjeh"
Sve ove karte smatraju se kartama loše sreće, osim sedmice štapova koja opisuje sferu duha koja najviše odgovara Venerinoj izvornoj prirodi. 

Kao i svaka planeta, Venera ima svoj negativan i pozitivan polaritet, gdje se njen pozitivan pol izražava kroz vladarstvo nad znakom Vage i odgovornost za našu diplomatiju i ljubaznost u ophođenju, naše nastojanje da se fizički predstavimo u što boljem svjetlu i održimo privid ljepote i harmonije. Venera unosi sklad u prirodu, ona slaže muzičku kompoziciju ili sliku u jednu cjelinu i bez nje bi svijet  bio neugledan i bezbojan. Negativan pol je uvijek baziran na želji za primanjem, gdje Venera kroz svoj negativan polaritet predstavlja želju za primanjem zadovoljstva koji je najizraženiji u znaku Bika ili Riba, tako je razlika između Venere u muškom i ženskom znaku u tome što će Venera u ženskom znaku  nastojati da sebi pribavi zadovoljstvo, dok će Venera u muškom znaku više voditi računa da drugome pruži zadovoljstvo i pokazaće blago odbijanje ili nesposobnost uživanja, posebno u aspektu sa Saturnom, pa je postavka Venere u ženskom znaku u svakom slučaju povoljnija i privlačnija.


Smaragd
Veneri pripada zelena boja i kristali zelene boje (smaragd, žad, aventurin)  koji harmoniziraju rad srčane čakre i doprinose osjećaju unutrašnjeg mira, dok rozenkvarc koji je takođe Venerin kristal, podstiče osjećaj milosrđa i umanjuje krutost i bezosjećajnost u odnosu prema drugima. Venerinu simboliku takođe možemo invocirati nošenjem bakrenog nakita, konzumiranjem čokolade, udisanjem mirisa ruža ili kupkama u ružinoj vodici, bojenjem kose u boju bakra, njegovanjem kože i održavanjem prirodnog izgleda (sa što manje šminke), nošenjem odjeće živih boja i cvjetnih dezena, aromaterapijom na bazi jasmina, ružinog ulja i masažom srčane čakre eteričnim uljima, razvijanjem srdačnosti i usklađivanjem sa prirodom. Svaka izvještačenost, napadno oblačenje, šminkanje, sintetički materijali i mirisi, plastične operacije i praćenje modnih ultimatuma, mršavost, neljubazno, razuzdano i poročno ponašanje, slušanje agresivne muzike, oštre linije namještaja i sl. povređuju našu Veneru i rezultiraju osjećajem nezadovoljstva. Međutim, samom invokacijom Venerine simbolike možemo pojačati našu privlačnost ili opšti osjećaj zadovoljstva, ali teško možemo izmijeniti njenu esencijalnu natalnu prirodu, no ipak možemo svjesno raditi na uspostavljanju unutrašnje harmonije koja je osnovni preduslov za zdrave odnose sa drugima.



  


1 komentar:

  1. Fenomenalan tekst, zaista! Venera mi je i vladar horoskopa i Amulten figurs i zaista je u sebi destruktivna, ali sam od malo ljudi čula potvrdu ovoga. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši