11. velj 2013.

O Saturnu

Albrecht Dürer- Melankolija


Naziv Saturn se vezuje za prastaru hebrejsku  riječ  Satan שָׂטָן (arapski شيطان - Šejtan) , što znači "protivnik, onaj koji udaljava", a koja opisuje najpoznatijeg palog anđela- od Isusa nazvanog "knez ovog svijeta" ((Iv 12,31) i (Iv 14,30), i "kušač" ljudi. Kao zadnja od 7 planeta predstavlja kapiju ovog, materijalnog svijeta u koji smo izgnani nakon što je Satana u liku zmije naveo čovjeka na grijeh. Čovjekov izgon iz raja vezan je za pad u vrijeme i smrtnost.   

Saturn je kosignifikator I polja koje predstavlja tijelo i  simbolizira "šaku" zemlje od koje je isto stvoreno, dok kao prirodni vladar smrti i signifikator VIII polja, opisuje fizičku smrt koja je samo vraćanje zemlji onoga što je od nje uzeto. Tijelo je sačinjeno od elemenata koji se nalaze u zemlji ( aluminij, željezo, kalcij, kisik, natrij, selen, kalij, magnezij,  jod, mangan, olovo, fosfor, bakar, srebro, ugljik, cink, sumpor,  azot) i ono nije čovjek sve dok Stvoritelj u njega ne udahne dah života (dušu).  Tako se smrt u religijskoj i duhovnoj tradiciji posmatra kao preseljenje (na istiniti svijet),  odnosno oslobađanje od zabluda materijalnog ropstva u koje nas Saturn okiva, pa zapravo Jupiteru pripada oslobađanje duše.  Saturn je planetarni ekvivalent broja 8 koji svojim oblikom spaja dva kruga prenoseći simboliku hermetičkog aksioma uzroka i posljedice. Smatra se izvršiocem kosmičke pravde.

On je gospodar zablude, tame, mržnje, duhovne uspavanosti, transformacije, pobune, preobražaja, maskiranja, prikazivanja stvari onakvim kave nisu, udaljava od svjetla, od istine -  lijepe i ispravne stvari čini ružnim, a ružne lijepim.  Riječi i djela često imaju dvoznačan karakter, a Saturn čini da ih posmatramo sa tamnije strane. Često pod uticajem Saturna padamo u zamku da u osobama vidimo vrline i osobine koje nemaju. 

Egzaltiran je u znaku Vage koja simbolički predstavlja spajanje dvije suprotnosti, partnerski odnos, a davno je rečeno, gdje su dvoje, đavo je treći, pa tako se Saturnov uticaj najlakše ispoljava na nivou međuljudskih odnosa, što je polje naših najvećih iskušenja i padova. Saturn, kao gospodar tame i simbol Okcidenta, solarnog zalaska, suprotstavljen je kraljevskom dostojanstvu solarnog principa kao simbola Orijenta, izvora životnog daha. Kada se dvije osobe sastanu i  "presuđuju" trećoj osobi, koja nije prisutna, to je djelo Saturna koji likuje i piše svoje račune, i gle čuda, uskoro čujemo da je neko"sudio" nama ("ne sudi, da ti ne bude suđeno"). Sarkazam, ciničnost i kritika su od njegova roda, često se nastojimo uzvisiti ponižavanjem drugoga, ali u tome nema "kraljevskog" dostojanstva, jer tako težimo tami i siromaštvu duše. Saturn je veoma lukav i ako naše akcije i reakcije nisu u skladu sa svjesnim djelovanjem, velika je vjerovatnoća da ćemo skliznuti s puta. Što smo svjesniji svojih postupaka te uzročno-posljedičnih veza u kosmosu, to ćemo lakše prepoznati uticaje negativnih sila tame i oduprijeti im se, jer tamu ćemo najlakše odagnati ako upalimo svjetlo (svijest). 

Saturnovu energiju često invociramo nesvjesno - ako spavamo licem okrenutim prema zemlji (potrbuške), ako hodimo pogeti ili oborenog pogleda, ako sjedimo prekrštenih nogu (samo s jednom nogom na tlu) ili podupiremo rukom glavu kao na gornjoj slici, ako nosimo crno kamenje  ili odjeću tamnih boja, ako boravimo u zamračenim prostorijama ili zapadno orijentisanim, ako puno vremena provodimo spavajući, dangubeći (krađa vremena!) ili smo suviše posvećeni karijeri i družimo se samo s onima od kojih imamo materijalnu korist, ako ne održavamo redovno ličnu i duhovnu higijenu ili zapuštamo prostor u kome boravimo, ako kasnimo, odlažemo stvari za "sutra", osuđujemo, škrtarimo, skupljamo stvari koje nam ne trebaju, hodamo u staroj odjeći, tugujemo i predajemo se melanholiji, sumnjamo u Božiju milost  i sl.

U svojoj knjizi "Vaga mudrosti" Al-Hazini kaže: "Vaga je jedan od oslonaca na kojima se gradi Pravednost, a na Pravednosti stoji svijet" - Saturn je onaj koji nosi neplaćene račune i neizmirene dugove. On je u planetarnoj hijerarhiji sluga, njegova su prljava i tamna mjesta, teški metali (olovo) i tamne boje, on vlada materijalnim sluhom, kojim slušamo buku ovog svijeta i tako umrtvljuje osjetila duhovnog sluha. Pogrešna je interpretacija da mu pripada uloga učitelja. On nas gurne u iskustvo iz koga se sami izvlačimo i stičemo mudrost plaćajući račune. Kada platimo kaznu za pogrešno parkiranje, sigurno je da više nećemo parkirati na istom tom mjestu.  No, moramo znati da plaćanje kazni ili gubitak novca imaju svoju duhovnu dimenziju, ako nismo dali na pravom mjestu, naplata će doći na drugi način - suština je u tome da se poravnaju tasovi na vagi. Intervenciju Saturna  najčešće pokreće nesvjesnost postojanja Zakona (sažetog u 7 hermetičkih aksioma). Ne treba smetnuti s uma da nijedan zakon nema srce ni dušu, tako da nas jadikovanje, negodovanje ili bijeg ne amnestira od odgovornosti i obaveze plaćanja, prije ili kasnije.  O tome simbolički govori priča o čovjeku koji je bježao od smrti na "kraj svijeta" gdje nalijeće na sopstvenu smrt koja ga je zapravo čekala tamo. 

Suhoća i hladnoća Saturna simbol su siromaštva i praznine - u materijalnom i duhovnom smislu. Saturn, kao najveći kritičar, će uvijek ocrniti ono što nam je dato čineći ga nedovoljno dobrim, a nas prokletim u svom vječnom nezadovoljstvu i tako nas uvlačiti u potragu za ovozemaljskim stvarima koje postaju uzrok patnje. Problem je ako smo u braku i ako nismo u braku, ako imamo dijete i ako ga nemamo, ako imamo novac i ako ga nemamo, uvijek vidimo ljepotu na suprotnoj obali, uvijek ćemo htjeti od jednog da napravimo dva, od dva četiri, od četiri osam. Vezuje nas za prošlost, metaforu "izgubljenog raja", stvarajući privid da su prošla vremena bila bolja i tako nas ometa da živimo trenutak sadašnjosti.  Saturn je simbol patnje zbog neuslišene žudnje i gospodar najvećih poroka duše: nesvjesnost (neznanje), briga (tuga), nezadovoljstvo i strah. Saturn i znak jarca se vezuju za tarot kartu "đavo", kao arhetip opsjednutosti materijom koja je u biti hladna i beživotna zemlja (iluzija života).


Postoji vjerovanje da Saturn nagrađuje muku i trud nakon proživljene patnje, on zapravo odlaže stvari da bi ih učinio primamljivijim i da bi ukrao vrijeme. On je gospodar dileme i sumnje i smatra se planetom filozofa  ("sumnjaj u sve").

Alhemija kao vještina pretvaranja teških metala (Saturn) u zlato (Sunce),  označava potragu za kamenom mudrosti radi transformacije teškog olova naše duše u zlato.  Kamen mudrosti je zapravo sposobnost da se pronađe tačka ravnoteže između materijalnog i duhovnog svijeta, odnosno između tijela i duše, jer samo njihova neraskidiva veza čini nas živim čovjekom.  

3 komentara:

  1. Odlican tekst! Bravo! Odusevljena sam!

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka cast na tekstu! Odlicno opisan Saturn! Hvala i nastavite tako! Svi tekstovi su vam fenomenalniii! Hvala jos jednom! :))

    OdgovoriIzbriši