26. svi 2012.

Mjesec - duša horoskopa

Mjesec je najbrže tijelo u sunčevom sistemu i za 28-29 dana prođe kroz sve znake zodijaka. On neposredno utiče na vodene tokove na zemlji (plimu i oseku), no s obzirom da je čovjek sačinjen od 70% vode, koja korespondira sa psihičkim i emotivnim tijelom, neosporan je uticaj Mjeseca i na našu psihu i emocije. Mjesec je, dakle,  planeta vezana za vodeni element, sve ono što doživljavamo na subjektivnom nivou, naši osjećaji i raspoloženja, zavise od pozicije mjeseca u našoj natalnoj karti.kao i od kretanja Mjeseca kroz zodijak, pa u skladu sa svojom brzinom kretanja on donosi brze oscilacije, promjene i osjetljivost. Pogledajmo samo naše raspoloženje u dva različita dana, jedan dan smo raspoloženi, nasmijani, veseli, a već sljedećeg dana se budimo sumorni i depresivni, pitajući se gdje je nestalo ono pozitivno raspoloženje, osjećajući se kao potpuno druga osoba. E za takve stvari "kriv" je mjesec. 

Mjesec označava i period našeg najranijeg djetinjstva kao i prenatalni period, pa sve ono što majka misli i osjeća u tom periodu ima uticaj na naš sklop ličnosti, zato se trudnicama preporučuje pozitivan stav, šetnja u prirodi i što više izbjegavanje stresnih situacija, jer to neposredno utiče na nerođeno dijete i njegovu dalju sudbinu. 

Tako mi, kroz svoj Mjesec i proživljena iskustva, skupljamo različite emotivne utiske koji se talože kao "sjećanja" u našem mentalnom tijelu, pa se Mjesec često vezuje za pojam prošlosti i u našoj karti pokazuje koliko su ta sjećanja i ožiljci duboki. Ovo je veoma kompleksna sfera naše ličnosti, jer Mjesec, s obzirom da reflektuje sunčevu svjetlost, upravlja i našim vidom, no to je onaj naš unutrašnji vid, odnosno prizma kroz koju se prelamaju sva naša mentalna i emotivna iskustva, pretočena u odgovarajući obrazac kroz koji posmatramo svijet i u skladu s time imamo već unaprijed skrojena uvjerenja i očekivanja. Na osnovu tih uvjerenja mi imamo ukalupljen obrazac ponašanja i karakternih osobina koja direktno utiču na našu sudbinu, pa se tako Mjesec smatra na neki način "sudbinskim" kodom naše ličnosti, ali u širem smislu, to nije sudbina kao neminovnost već sudbina koju mi krojimo vezani za naša uvjerenja. 

Na primjer, naša negativna iskustva su nas okrenula u pravcu nedostatka samopouzdanja i na osnovu toga je formirano uvjerenje da ne vrijedimo ili ne možemo uspjeti, taj otisak je direktno utisnut u mjesec, kao vodeni medij i duboko živi u svim našim emotivnim i psihološkim strukturama ličnosti, odnosno nastoji da sva iskustva doživljava kroz istu prizmu unutrašnjeg vida.

Sve te sklonosti su uslovljene na duboko nesvjesnom nivou, što možemo otkriti na osnovu položaja Mjeseca u znacima i kućama horoskopa, kao i aspekata preko kojih druge planete djeluju na njega. Ako su ti uticaji napeti ili su u pitanju malefični uticaji, to će duša više biti izložena iskušenjima kroz koje će proživljavati negaciju ljubavi i njenog izvornog svjetla. Jer mjesec u suštini jeste putokaz ka ljubavi, no mi imamo svoje lekcije i iskušenja kroz koja moramo da prođemo da bismo otkrili vlastiti put samospoznaje. Da li se naša uvjerenja temelje na  ljubavi ili na strahu i sumnjama, te šta je to što utiče na emocije koje nas vode, pokazat će Mjesec.

Kroz različite životne cikluse, naša iskustva se ponavljaju i predstavljaju kopiju najranijih emotivnih i psiholoških doživljaja, mi smo sa godinu dana ranjivo i nezaštićeno dijete, ali smo isto tako u 40.-oj godini ranjivi i nesigurni, nastojeći da se zaštitimo pomoću raznih maski koje stavljamo na svoje lice. Ali, naša suština, naša duša (Mjesec) ostaje nepromijenjena. 

U zavisnosti od toga u kojoj kući se nalazi Mjesec, te kakve uticaje prima preko aspekata, na tom polju će se najviše osjetiti njegov uticaj, odnosno kopirati naša mentalno-emocionalna iskustva. 

Nema komentara:

Objavi komentar