20. velj 2013.

Saturnove zamke vremena i prostora



Fizičari i naučnici  nemaju jasnu ideju koncepta vremena i uglavnom pojam vremena vezuju za pojavu kretanja u univerzumu, ali se općenito vrijeme posmatra kao intelektualni koncept, iluzija uma. Možda je rimski filozof Augustin  najbolje oslikao zbunjenost u pogledu definisanja ovog pojma : "Šta je dakle vrijeme? Dok me niko ne pita, ja znam; kad bi, pak, valjalo da to objasnim - ja ne znam." 


U mitologiji se vladarstvo nad vremenom pripisuje Kronosu, grčkom bogu žetve i sjemena, a pandan mu je Saturn u rimskoj mitologiji, gdje zapravo mitologija simbolički potvrđuje načelo uzroka i posljedice (sjemena i žetve) i najbliža je kabalističkom konceptu vremena iz Zohara, da vrijeme  predstavlja udaljenost između uzroka i efekta, između akcije i reakcije i čini da se uzrok i posljedica ne dešavaju u istom trenutku. To uzrokuje zabludu da dobrota ostaje nenagrađena, a loše ponašanje nekažnjeno, iz čega proističe iluzija da pravda ne postoji, te da bolje prolaze oni koji čine loša djela.  S obzirom da je uloga Saturna, kao najvećeg malefika, da nas dovodi u svakojake zablude i iskušenja, moglo bi se reći da je vrijeme najjače oružje u njegovim rukama i manipulacija vremenom upravo nas dovodi u situaciju da se uljuljkamo u određenim stanjima misleći da nikada neće proći i držeći nas u uvjerenju da čineći neka djela nećemo snositi posljedice. 

Saturn je vezan za čovjekov pad i predstavlja personifikaciju ega,   odvojenosti od suštinskog (Božanskog) bića. Priča o Adamu i Evi je alegorija naše uspavanosti u uvjerenju da možemo funkcionisati odvojeno od Božanskog bića, jer nas poredak materijalne stvarnosti (Saturn) navodi na to. Prema mitologiji, Saturnu pripada gospodarstvo nad poljoprivredom, manuelnim radom kojim se izdržavamo nakon što smo izgubili sve blagodeti koje smo imali u raju. Tu nas Saturn okiva u neznanju da smo sposobni održavati se svojim radom i da smo neovisni o Bogu. Njegov primarni cilj je udaljavanje od Božanske esencije i suparništvo nad Vlasnikom svih stvari. To je težnja za neovisnošću i slobodom koja se očituje u sferi Vodolije, Saturn je suprotnost svjetlu i njegova sloboda je zapravo ropstvo i haos.  

Kada Saturn tranzitira neku značajnu tačku u natalnoj karti, on nastoji da ubaci  komad (prostor)vremena između nas i onoga što predstavlja određena tačka, bilo da je to osoba za koju smo vezani, posao, novac ili nešto drugo. I dok smo uljuljkani udobnošću određene situacije,  Saturn se posluži vremenskim trikom i isporuči nam posljedicu nekih djela na koje smo već davno zaboravili. Jer  ne smijemo smetnuti s uma da Saturn, kao izvršilac kosmičke pravde (poreznik) ima uvid u bilans naših dugova i računa, te da nas kroz tranzite preko određenih tačaka približava mogućoj naplati. Kroz takav proces, suočavamo se  preokretom na jedan veoma bolan način, stvara se haos i stvari se odvijaju mimo naših očekivanja.   Saturn zatire i gazi naše snove i nade, donosi gubitke, rastavlja nas od voljenih osoba, često i bespovratno, (ili smrću) i stvara hladnoću, međuprostor koji je sve teže premostiti. Sve što nam je prvobitno obećao (kada smo mu povjerovali), sada je uzdrmao, ali nas zapravo nije iznevjerio Saturn nego naša vjera u samodostatnost i naš ego, kojim kopiramo suparništvo nad Božijom svemoći. 


Često možemo čuti pitanje tipa "šta će mi donijeti tranzit Saturna kroz sedmu kuću" - možda bi se prije moglo reći "šta će mi uzeti", jer Saturn ne donosi ništa, što već nemamo ubilježeno na računu. Ali, u skladu za načelom uzroka i posljedice, može se stvoriti prilika da "ispucamo" plus koji smo uknjižili ranije pa da na primjer, prilikom ovog tranzita dobijemo bračnog partnera kakvog zaslužujemo, gdje istovremeno možemo biti na dobitku i na gubitku. Saturn u slabom dostojanstvu govori o vremenu koje nam ne ide u prilog, stvari u početku izgledaju bolje nego što jesu i vrijeme donosi neku težinu i nepodnošljivost. Saturn u sedmoj kući će smanjiti emocionalnu, vremensku ili prostornu bliskost među partnerima,  ali povrh svega, može donijeti trajanje kao još jednu zamku vjerovanja da će se stvari popraviti same od sebe, iako se sam kvalitet odnosa može mjeriti samo vremenom. Kada je Saturn povezan sa poljem odnosa ili Venerom kao prirodnim vladarem braka, tu će se uvijek vrijeme maskirati na različite načine, što može rezultirati dugim vezama koje  se jednostavno "vuku" kroz vrijeme i ne mogu da se prekinu, ali su istovremeno pravo mučenje za dušu. Isto tako, Venera u Vodoliji je pravi ekspert za gubljenje vremena i propuštanje prilika, jer upada u zamku iluzije da će prilika uvijek biti i da vrijeme igra za nju i na kraju postane najveći samotnjak. 

U mitologiji Saturn je prikazan kako jede svoju djecu - sve što se rodilo u vremenu biće "pojedeno" od samog vremena, svaki mikrotrenutak sadašnjosti u času biva pojeden prošlošću - jer pad u vrijeme  nas je iz vječnosti gurnuo u smrtnost.  Tu je zapravo simbolika njegove kosignifikacije nad I i VIII kućom, koje su kuća života i kuća smrti, i nema od Saturna (vremena) dobitka, jer je jasno da putanja života ustvari vodi ka smrti.  

1 komentar:

  1. Sjajan tekst! Sjajne analogije! Hvala puno sto delite svoje znanje sa nama citaocima!

    OdgovoriIzbriši